
„Instanta a ramas in pronuntare” – ce inseamna?
Cuprins:
Avem un proces pe rol, curg hârtii, citații, termene, mergem la instanță de multe ori, pare că nu se mai termină și, într-o zi, aflăm că a fost ultimul termen iar „instanta a ramas in pronuntare”.
Deși mie, obișnuită cu acest limbaj, mi se pare explicit, m-am prins eu la un moment dat că nu e neapărat așa. Și oamenii rămân nedumeriți și nu înțeleg ce li s-a întâmplat. Un fel de „ce-a vrut să spună autorul?”
Ce-i drept, aici nici filmele americane nu ajută. Pentru că la ei judecătorul are ciocan, cu care, la sfârșit, bate artistic în masă și dă serios verdictul. Atunci, pe loc.
Ei, la noi nu e chiar așa.
Ce înseamnă, deci, „instanta a ramas in pronuntare”?
Înseamnă că judecătorul urmează să se gândească și să ia o hotărâre cu privire la dosarul Dvs.
Să se pronunțe, adică.
De altfel, și DEX-ul cam tot așa explică:
„A se pronunta, mă pronúnț intranz. A-și spune părerea; a se rosti. /<lat. pronuntiare, fr. Prononcer”
pronunțà v. 1. a emite prin graiu, a articula neted: a pronunța vorbe; 2. a rosti: a pronunța un discurs; 3. a declara cu autoritate: a pronunța o sentință; 4. a-și da părerea: nu mă pronunț.
Și când spune judecatorul ce a hotărât, când se pronunță?
După ce se termină ședința (adică toate dosarele din ziua aceea), se duce în birou la el, se gândește, se mai uită un pic prin dosar și ia o hotărâre. Adică se pronunță.
Cât durează pronunțarea?
Dacă instanta a ramas in pronuntare, judecătorul poate lua decizia în aceeași zi sau pronunțarea poate fi amânată, dacă judecătorul nu a avut timp să delibereze.
Cât permite legea să se amâne pronunțarea?
15 zile.
Cât se amână pronunțările în practică?
În ultima vreme, mult.
Adică mult timp și de mai multe ori.
De ce durează atât pronunțarea?
Pentru că în aceeași zi, în aceeași ședință, au mai ramas in pronuntare încă alte câteva zeci de dosare, înafară de al Dvs.
Iar în ședința de săptămâna viitoare situația se va repeta întocmai. Se adună multe dosare care așteaptă o soluție.
Judecătorul s-a pronunțat!
Asta înseamnă că hotărârea lui a fost luată (și nu, nu se mai răzgândește), iar decizia, pe scurt, se scrie într-un registru (condică) aflată la arhiva Judecătoriei. Soluția pe scurt se publică, de asemenea, și pe internet, pe portalul instanțelor de judecată.
Procesul civil, în mai multe cuvinte
este povestit AICI.
În ce lege scrie despre toate astea?
În Codul de procedură civilă.
Art. 396 Amânarea pronunţării
(1) În cazuri justificate, dacă instanţa nu ia hotărârea de îndată, pronunţarea acesteia poate fi amânată pentru un termen care nu poate depăşi 15 zile.
(2) În cazul amânării prevăzute la alin. (1), preşedintele, odată cu anunţarea termenului la care a fost amânată pronunţarea, poate stabili că pronunţarea hotărârii se va face prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.
(3) Dacă pronunţarea a fost amânată, hotărârea nu poate fi pronunţată mai înainte de data fixată în acest scop.
Art. 401 Întocmirea minutei
(1) După ce a fost luată hotărârea, se va întocmi de îndată o minută care va cuprinde soluţia şi în care se va arăta, când este cazul, opinia separată a judecătorilor aflaţi în minoritate.
Art. 402 Pronunţarea hotărârii
Sub rezerva dispoziţiilor art. 396 alin. (2), hotărârea se va pronunţa în şedinţă publică, la locul unde s-au desfăşurat dezbaterile, de către preşedinte sau de către un judecător, membru al completului de judecată, care va citi minută, indicând şi calea de atac ce poate fi folosită împotriva hotărârii.
Nota bene la „Ce înseamnă „instanta a ramas in pronuntare”?”
informațiile de mai sus sunt mult simplificate pentru a fi accesibile unui public neinițiat. Astfel, nu au fost prezentate toate situațiile particulare ce pot apărea în legătură cu subiectul expus. Pentru asta s-au scris tratate de drept.
Considerați acest articol ca fiind unul cu titlu informativ și general! Autoarea nu este responsabilă, sub nicio formă, cu privire la modul cum înțelegeți, cum interpretați și cum alegeți să folosiți informațiile de mai sus. Consultați în mod direct un avocat înainte de a lua orice decizie cu privire la speța Dvs!
articol scris de Geanina DRIAN, avocat.
sursă foto interior articol:
pagina de Facebook Cabinet de Avocat Geanina DRIAN
sursa foto copertă: pixabay.com