Servicii

Loading

Partaj. Mosteniri. Succesiuni.

Avocat partaj Iasi. Partajul poate apare urmare a unei mosteniri, a unui divort sau contract de vanzare-cumparare.

Legea incurajeaza proprietatea individuala, astfel, nimeni nu poate fi obligat sa ramana coproprietar, adica in indiviziune. Incetarea coproprietății (proprietatii comune) se face prin partaj.

Interesant este ca partajul nu este obligatoriu! Adica mostenitorii sau fostii soti pot ramane coproprietari toată viata daca se inteleg si daca asa doresc.

Daca nu se inteleg sau nu doresc sa administreze bunul in comun, il pot imparti prin prin partaj.

Câte tipuri de partaj există?

  • Partaj voluntar.

avocat partaj Iași: Mai convenabil din punct de vedere financiar si al timpului investit, partajul voluntar implica in mod necesar o intelegere intre coproprietari.

Daca este indeplinita conditia acordului intre parti, va fi incheiat un act de partaj in care vor fi individualizate bunurile de impartit si se va preciza modul in care ele se impart.

Partajul voluntar se face la notariat, unde partile pot fi asistate de un avocat care sa verifice ca regulile impartirii sa fie respectate intocmai.

  • Partaj judiciar.

avocat partaj Iasi: Acesta se dovedeste deseori a fi singura solutie atunci cand coproprietarii nu se inteleg fie cu privire la valoarea bunurilor ori a modului in care sa le imparta, fie in ceea ce priveste datoriile legate de bunuri, etc, sau, daca se inteleg, nu se pot prezenta impreuna la notariat si nici nu pot imputernici pe altcineva.

Acest tip de partaj se poate realiza doar in instanta, prin hotararea unui judecator,  in urma unei cereri de chemare in judecata.

La finalul procedurii, fostii coproprietari vor obtine o hotarare judecatoreasca ce va constitui titlul lor de proprietate.

Am nevoie de avocat pentru partaj in instanta?

avocat partaj Iași: Este recomandat ca partile sa aiba avocat specializat in partaj care sa le reprezinte in instanta. Procesul de partaj este destul de complex din perspectiva regulilor de impartire, de judecata si a probatoriului.

De știut cu privire la partaj:

In timpul judecatii, partile, daca au ajuns la o intelegere, pot inceta procesul incheind o asa numita tranzactie. Tranzactia cuprinde vointa coproprietarilor, judecatorul urmand a lua act de continutul ei.

Indiferent de tipul de partaj, daca bunul nu se poate imparti fizic, partajul se realizeaza prin atribuirea acestuia catre unul dintre coproprietari, cu obligarea lui la plata uneisulte – o suma de bani echivalenta cu valoarea cotei celuilalt copropietar.

Coproprietatea poate inceta si prin vanzare, atunci cand toti proprietarii sunt de acord sa vanda.

Bunurile care au fost obtinute de unul dintre cei doi parteneri inainte de casatorie nu vor face obiectul partajului. Aceasta deoarece ele rămân bunuri proprii, deci nu devin comune prin casatorie.

Acelasi regim il au si bunurile primite in timpul casatoriei, cu titlu de mostenire sau donatie, doar de unul dintre parteneri (fac exceptie acele mosteniri sau donatii care au fost primite/oferite cu titlu comun).

Articole relevante:

Partaj dupa divorț: AICI

Drepturile concubinilor la partaj: AICI

Avocat partaj Iasi.

Loading

× Contactati-ne!