Blog

Prescriptia civilă – ce este, cum funcționeaza?

Prescriptia civila, un instrument juridic foarte puternic,  se poate dovedi inutilă dacă nu știm ce este și cum funcționează.

Ce este prescriptia (extinctivă) civilă?

Un termen care curge. În favoarea cuiva și în defavoarea altcuiva.

În esență, o sancțiune.
A creditorului care a stat în pasivitate un anumit timp.
În mod corelativ, este o apărare.
A debitorului în favoarea căruia a curs termenul.

De altfel, poate să fie ușor de reținut: prescriptia extinctivă stinge dreptul (de a cere executarea silită) așa cum extinctorul stinge focul.

Care este termenul general de prescriptie?

3 ani, conform art. 2517 Cod civil.
Prescripția nu operează de drept sau din oficiu – adică la împlinirea celor 3 ani, doar un judecător, în cadrul unui proces, și doar dacă debitorul o invocă, poate constata intervenirea prescripției.

Tot sună prea tehnic prescriptia!?

#încuvintesimple și concret, dacă Sandu împrumută (debitor) x lei de la Sanda (creditoare), iar Sanda timp de 3 ani de la scadență nu a făcut nimic mai mult decât să îl roage frumos pe Sandu să îi restituie împrumutul, fără a acționa și în sens juridic (fără să îl dea în judecată), dreptul Sandei de a cere punerea în executare a obligației de restituire s-a prescris.
Atenție, asta NU înseamnă că:

  • Sanda nu poate să îl dea pe Sandu în judecată; ea poate, pentru că accesul al justiție nu poate fi astfel îngrădit;
  • judecătorul va constata din oficiu că s-a împlinit prescripția; nu, Sandu va trebui să o invoce în apărarea sa.

 

prescriptia

Nota bene:

informațiile de mai sus sunt mult simplificate pentru a fi accesibile unui public neinițiat. Astfel, nu au fost prezentate toate situațiile particulare ce pot apărea în legătură cu subiectul expus; pentru asta s-au scris tratate de drept. 
Considerați acest articol ca fiind unul cu titlu informativ și general! Autoarea nu este responsabilă, sub nicio formă, cu privire la modul cum înțelegeți, cum interpretați și cum alegeți să folosiți informațiile de mai sus. Consultați în mod direct un avocat înainte de a lua orice decizie cu privire la speța Dvs!

scris de avocat Geanina DRIAN.

Loading

× Contactati-ne!