Blog

”La Tribunal” sau de cate ori se poate judeca un proces?

De cate ori se poate judeca un proces civil?

Toată lumea merge la Tribunal, nu-i așa? Nu prea-i așa! 🙂

De aceea, e bine să știm întocmai unde ne duce popularul „la Tribunal” sau de câte ori se poate judeca un proces.

Pentru că, de regula, întâi mergem la Judecătorie.

Apoi la Tribunal.

Și după mai avem și Curtea de Apel. Și înalta Curte!

Incâlcită treabă, nu?

Să facem puțină ordine!

De cate ori se poate judeca un proces?

Pentru că nu ar fi drept ca un singur om să hotărăscă soarta unei situații sau a altui om, există o ierarhie.

Obișnuiesc să le spun clienților mei să se gândescă la asta ca la o clădire cu 3 etaje.

În cuvinte simple, gradele de jurisdicție pe care le poate parcurge procesul Dvs. sunt:

  • pasul/etajul 1 – Judecătoria, fond, aici înregistrăm pentru prima oara cererea de chemare în judecată și un singur judecător va hotărî asupra ei.
  • pasul/etajul 2 – Tribunal, apel, declarat de oricare dintre părțile nemulțumite de sentința primei instanțe. Aici, un complet format din doi judecători va reanaliza cauza și va lua o decizie.
  • pasul/etajul 3 Curtea de Apel, recurs, cei nemulțumiți de decizia anterioară, vor putea – doar pentru anumite motive – ataca decizia Tribunalului. De această dată, un complet din trei judecatori va da o decizie definitivă.

de cate ori se poate judeca

 

Precizări: 

  1. nu în toate procesele sunt posibili -ori necesari- toți pașii descriși mai sus;
  2. legea stabilește că Tribunalul este instanța de drept comun, asta însemnând că ori de câte legiuitorul nu a prescris o cale, ne vom adresa Tribunalului. Cu toate acestea, în fapt, majoritatea proceselor civile au calea prescrisă, și anume prima instanță este Judecătoria.

Este foarte greu de trasat reguli general valabile, existând excepții în raport de criterii dintre cele mai variate, precum materia, valoarea cererii, etc, avocatul Dvs. urmând să vă dea explicații în raport de speța Dvs. concretă.

 

Nota bene cu privire la articolul ”La Tribunal” sau de cate ori se poate judeca un proces?:

informațiile de mai sus sunt mult simplificate pentru a fi accesibile unui public neinițiat. Astfel, nu au fost tratate aici toate căile extraordinare de atac sau, de exemplu, particularitațile spețelor ce se adresează direct Tribunalului sau ale hotărârilor atacabile direct cu recurs, etc.
Considerați acest articol ca fiind unul cu titlu informativ și general! Autoarea nu este responsabilă, sub nicio formă, cu privire la modul cum înțelegeți, cum interpretați și cum alegeți să folosiți informațiile de mai sus. Consultați în mod direct un avocat înainte de a lua orice decizie cu privire la speța Dvs.!

scris de Geanina DRIAN, avocat.

Loading

× Contactati-ne!