Blog

”La Tribunal” sau de cate ori se poate judeca un proces.

Toata lumea merge la Tribunal, nu-i asa? Nu prea-i asa! 🙂 De aceea, e bine sa stim intocmai unde ne duce popularul „la Tribunal” sau de cate ori se poate judeca un proces.

Pentru ca, de regula, intai mergem la Judecatorie!

Si mai avem apoi si Curtea de Apel. Si Inalta Curte! Incalcita treaba, nu?

Sa facem putina ordine!

De cate ori se poate judeca un proces?

Pentru ca nu ar fi drept ca un singur om sa hotarasca soarta unei situatii sau a altui om, exista o ierarhie.

Obisnuiesc sa le spun clientilor mei sa se gandesca la asta ca la un drum din 3 posibili pasi. In cuvinte simple, fazele pe care le poate parcurge procesul Dvs.:

  • Pasul 1 – Judecatoria, fond, aici inregistram pentru prima oara cererea de chemare in judecata si un singur judecator va hotari asupra ei.
  • Pasul 2 – Tribunal, apel, declarat de oricare dintre partile nemultumite de sentinta primei instante. Aici, un complet format din doi judecatori va reanaliza cauza si va lua o decizie.
  • Pasul 3 Curtea de Apel, recurs, cei nemultumiti de decizia anterioara, vor putea – doar pentru anumite motive – ataca decizia Tribunalului. De aceasta data, un complet din trei judecatori va da o decizie definitiva.

Nota bene:

informațiile de mai sus sunt mult simplificate pentru a fi accesibile unui public neinițiat. Astfel, nu au fost tratate aici toate caile extraordinare de atac sau, de exemplu, particularitatile spetelor ce se adreseaza direct Tribunalului sau a hotararilor atacabile direct cu recurs etc.
Considerați acest articol ca fiind unul cu titlu informativ și general! Autoarea nu este responsabilă, sub nicio formă, cu privire la modul cum înțelegeți, cum interpretați și cum alegeți să folosiți informațiile de mai sus. Consultați în mod direct un avocat înainte de a lua orice decizie cu privire la speța Dvs!

articol scris de Geanina DRIAN, avocat.