Blog

Divortul in instanta: cine, unde, cat dureaza, costuri?

Nimeni nu poate fi obligat sa ramana casatorit, iar pentru cei care vor sa mai spuna o data ”da” -doar ca, de data asta, la alta intrebare: vrei sa divortezi?- raspundem mai jos la cele mai frecvente intrebari despre divortul in instanta: cine, unde, cand, cat dureaza, costuri, ce se intampla cu copiii minori?

Divortul, o tema mereu de actualitate, si-a gasit, odata cu aparitia noului Cod Civil, si alternative mai suple si mai rapide de solutionare: pe cale administrativa sau in fata notarului public. Insa acestea, din motive ce tin, de exemplu, de lipsa acordului sotilor, nu pot fi intotdeauna folosite; astfel, divortul in instanta se poate dovedi singura optiune viabila.

Ce va judeca instanta?

Judecatorul va hotari cu privire la:

  • desfacerea casatoriei prin acord, din culpa sau alte motive reglementate de Cod;
  • numele soților dupa divort;
  • minori: locuinta si programul de vizitare, pensia de intretinere, etc.;
  • alte cereri ale părților, dacă este cazul.

Cine poate cere divortul în instanta?

Sotii, cu sau fara copii minori.

Când poate avea loc divortul in instanta?

Oricand nu mai doriti continuarea casatoriei.

La ce Judecătorie?

In ordine, Judecatoria din circumscriptia unde se afla:

  • ultima locuinta a sotilor;
  • locuinta paratului – daca sotii nu au avut locuinta comuna sau daca niciunul dintre acestia nu mai locuieste acolo;
  • locuinta reclamantului – cand paratul nu are locuinta in tara si instantele romane sunt competente international;
  • Judecatoria sectorului 5 Bucuresti – daca sotii nu mai au locuinta in Romania si nu au convenit in scris sa introduca cererea de divort la orice judecatorie din tara.

Cat durează divortul in instanta?

Intre 6 si 12 luni, termen minim orientativ.

Termenul estimat vizeaza Judecatoria Iasi, pe baza experientei Cabinetului de Avocat Geanina DRIAN. Alte Judecatorii pot fi mai mult sau mai putin aglomerate.

Termenul mai este influentat si de tipul divortului – acord, culpa, neintelegerile cu privire la minori, intretinere, etc.

Pot sa renunt?

Da. Daca sunteti reclamant, puteti renunta la cererea Dvs.

Insa daca paratul a formulat cerere reconventionala (adica propria cerere de divort in dosarul Dvs.), cererea acestuia va continua sa se judece.

De asemenea, neprezentarea reclamantului in instanta în paralel cu prezenta paratului va duce la respingerea cererii ca nesustinuta (divortul se va respinge).

Pot sa ma impac?

Da. Partile se pot impaca in tot cursul procesului, chiar si in caile de atac.

Trebuie sa ma prezint?

In principiu, da, daca sunteti cel care solicita divortul (reclamant sau parat-reclamant).

Codul de procedura civila reglementeaza si exceptiile:

“In fata instantelor de fond, partile se vor infatisa in persoana, afara numai daca unul dintre soti executa o pedeapsa privativa de libertate, este impiedicat de o boala grava, este pus sub interdictie judecatoreasca, are resedinta in strainatate sau se afla intr-o alta asemenea situatie, care il impiedica sa se prezinte personal; in astfel de cazuri, cel in cauza se va putea infatisa prin avocat, mandatar sau, dupa caz, prin tutore ori curator”. 

Daca va aflați în una din situatiile de mai sus va trebui sa dovediti acest lucru.

Pot urmari evolutia dosarului privind divortul in instanta?

Da. Informații simplificate, precum data înregistrarii cauzei, numele partilor, obiectul cauzei si termenele de judecata, impreuna cu un sumar a ceea ce s-a intamplat la fiecare termen gasiti pe PORTAL. În ultimii ani insa, dosarele care implica minori sunt anonimizate ori nu apar deloc pe portal.

Informații pe larg primiți de la avocatul Dvs. sau în sala de judecata, daca veți fi prezent/a.

De ce sa aleg divortul in instanta?

Este singura modalitate prin care se poate obtine divortul fara acordul partilor, in absenta, sau chiar cu opozitia, unuia dintre soti.

De asemenea, are avantajul de a genera o solutie si in disputele legate de copii, program de vizitare sau pensie de intretinere, etc., acolo unde nu v-ati putea întelege prin acord.

De ce nu?

Procedura mai stufoasa, care necesita, în majoritatea cazurilor, si audiere de martori si prezenta in instanta. Dezavantajele, insa, devin minore in comparatie cu avantajele.

Costuri pentru divortul in instanta.

Taxa de timbru – 100 sau 200 lei si onorariu de avocat negociat.

Legea interzice avocaților să își scrie onorariile în comunicările publice, de asta nu găsiți cifre aici.

Am explicat mai mult AICI despre costurile divortului.

Mai pot apărea, de asemenea, cheltuieli legate de traduceri, deplasari ale martorilor, etc.

Am nevoie de un avocat?

Cam da.

Daca nu stiti ce sunt reconventionala, interogatoriul sau exceptia necompetentei teritoriale a instantei, atunci platiti un avocat.

Totusi, acest lucru nu este obligatoriu prin lege si dacă Dvs. credeti ca va puteti descurca fără ajutorul unui profesionist, puteti, desigur, încerca.

divortul in instanta

Nota bene la „divortul în instanta”:

informațiile de mai sus sunt mult simplificate pentru a fi accesibile unui public neinițiat. Astfel, nu au fost prezentate toate situațiile particulare ce pot apărea în legătură cu subiectul expus; pentru asta s-au scris tratate de drept. 
Considerați acest articol ca fiind unul cu titlu informativ și general! Autoarea nu este responsabilă, sub nicio formă, cu privire la modul cum înțelegeți, cum interpretați și cum alegeți să folosiți informațiile de mai sus. Consultați în mod direct un avocat înainte de a lua orice decizie cu privire la speța Dvs!

Geanina DRIAN, avocat.

Avocat Geanina Drian - Iasi

 

sursa foto: pixabay.com

Loading

× Contactati-ne!