Blog

Ce este Codul Civil? O carte foarte interesantă

Ce este Codul Civil?

O adevărată enciclopedie, Biblia – cum îi mai spun eu, sau “Cartea roșie” – cum îl cunosc clienții mei, Codul Civil ar trebui să fie pe lista obligatorie de lecturi de frunzărit. 

Codul Civil, o carte foarte interesantă, cum spuneam, care reflectă viața de zi cu zi, este pe nedrept atât de puțin cunoscut.

Ce este Codul Civil? Definiția oficială și plictisitoare a Codului Civil sună cam așa: cartea care “reglementează raporturile patrimoniale și nepatrimoniale dintre persoane, ca subiect de drept civil” (art. 2).

“Nimic n-am înțeles!” ar fi o reacție justificată!

Să încercăm altfel! În cuvinte simple, Codul Civil este cartea cu regulile după care se ghidează majoritatea aspectelor vieții civile. 

De la nume și domiciliu, la casatorie, divort si copiii minori, naturali sau adoptati, pensie de intretinere si program de vizitare, la societati comerciale, contracte, prescriptie, penalizari si pana la dreptul de proprietate, rudenie, partaj, mosteniri.

Practic, cam tot ce intalnim in viata de zi cu zi este reglementat aici.

Din ciclul „stiati ca?” Sau de ce este Codul Civil interesant.

Si da, toate raspunsurile vin din Codul Civil!

 

O persoana poate fi declarata moarta prin hotarare judecatoreasca, daca este disparuta de minim 2 ani si exista indicii ca a incetat din viata (art. 49 din Codul Civil)). Astfel decedatul, daca apare, e cat se poate de viu, si afla ca pentru lume nu mai exista, poate oricand cere anularea hotararii de mai sus (art. 54).

 

In cazul ruperii logodnei, darurile pe care logodnicii le-au primit in considerarea logodnei, trebuie restituite (art. 258).

 

Dupa casatorie, sotii pot sa isi pastreze numele de familie purtat pana la acel moment ori pot sa ia numele oricaruia dintre ei sau numele lor reunite. 

Mai mult, unul din soti poate sa isi pastreze numele purtat anterior casatoriei iar celalalt sa poarte numele lor reunite (art. 282 din Codul Civil)). 

Incepand cu anul 2011, avem si in Romania o versiune a “contractelor prenuptiale” din filmele americane; a noastra se numeste “conventie matrimoniala” (art. 312 si urm.).

 

Munca sotului in gospodarie si la cresterea copilului reprezinta contributie la cheltuielile casatoriei, chiar daca sotul respectiv nu a fost angajat si nu a castigat niciodata bani (art. 326).

 

Sotul care sufera de o boala care face imposibila continuarea casatoriei poate cere divortul din acest motiv (art. 373 d).

 

Dupa o casatorie de minim 20 de ani, sotul nevinovat de desfacerea casatoriei poate cere de la sotul vinovat sa ii plateasca o despagubire numita prestatie compensatorie (art. 390).

Sotul si sotia nu sunt rude (art. 405).

Părintele nu are niciun drept asupra bunurilor copilului și nici copilul asupra bunurilor părintelui, în afară de dreptul la moștenire și la întreținere (art. 500 din Codul Civil).

Astfel, parintii pot linistiti sa isi vanda bunurile fara sa ii intrebe sau sa ii anunte pe copii!

Arborii trebuie sădiți la o distanță de cel puțin 2 metri de linia de hotar, cu excepția acelora mai mici de 2 metri, a plantațiilor și a gardurilor vii (art. 613).

Daca terenul nostru nu are acces la calea publica, vecinul este obligat sa ne permita trecerea pe terenul lui (art. 617).

Toti proprietarii din bloc sunt obligati sa contribuie la repararea acoperisului. Da, chiar si cei de la parter! (art. 649).

Sunt anulabile liberalitățile (donatiile, testamentele) făcute medicilor, farmaciștilor sau altor persoane, în perioada în care, în mod direct sau indirect, îi acordau îngrijiri de specialitate dispunătorului pentru boala care este cauză a decesului (art. 990).

Daca doriti sa va donati toata averea, legea nu va lasa decat intr-o limita, pastrand un procent pentru copiii Dvs.

Mostenirile trebuie acceptate. In termen de 1 an de la data deschiderii succesiunii. In caz de neacceptare, dreptul la mostenire se pierde. Chiar si de catre sotul sau copiii celui decedat (art. 1103).

 

Acceptarea mostenirii implica si acceptarea datoriilor celui decedat (art. 1114).

Nu se poate renunta la mostenire in favoarea cuiva; renuntarea se face in favoarea masei succesorale, adica a tuturor mostenitorilor (art. 1121). 

Cu toate acestea, avem reglementată să renunțarea in favorem, care, însă, în fapt, înglobează o acceptare a moștenirii, urmată de o ratificare a altor moștenitori.

Daca nu exista mostenitori, succesiunea devine vacanta si o culege statul (art. 1135).

 

Proprietarul unui animal sau cel care se servește de el răspunde de prejudiciul cauzat de animal (art. 1375).

 

Daca timp de 3 ani nu cerem in instanta restituirea unui imprumut, dreptul la actiune se prescrie (art. 2517).

 

Așa cum spuneam, Codul Civil, o carte foarte interesanta, se poate dovedi și utilă în viața cotidiană!

ce este Codul Civil

De ce cred eu că e important să știm ce este Codul Civil?

Dacă cele de mai sus nu v-au convins, o să spun și mai scurt și mai concis:

ca să vă cunoașteți drepturile.

În egală măsură, și obligațiile.

Și ca să evitați situații în care lucrurile ar fi stat cu totul altfel dacă ați fi știut dinainte ce este Codul Civil și că în el se găsesc multe informații utile.

Nota bene la „Ce este Codul Civil?”:

Considerați acest material ca fiind unul cu titlu informativ și general!

Informațiile de mai sus sunt mult simplificate pentru a fi accesibile unui public neinițiat. Astfel, nu au fost prezentate toate situațiile particulare ce pot apărea în legătură cu subiectul expus; pentru asta s-au scris tratate de drept.

Materialul este actualizat la momentul publicării; legislația poate suferi modificări, drept care vă revine Dvs. să verificați cu atenție acest aspect!

Autoarea nu este responsabilă, sub nicio formă, cu privire la modul cum înțelegeți, cum interpretați și cum alegeți să folosiți informațiile de mai sus.

Consultați în mod direct un avocat înainte de a lua orice decizie cu privire la speța Dvs.!

avocat Geanina DRIAN

sursă foto: pagina de Facebook

Cabinet de Avocat Geanina DRIAN

Loading

× Contactati-ne!