Blog

Ce înseamnă starea de urgență?

S-a decretat starea de urgență. România încearcă să limiteze și să se protejeze de efectele epidemiei de coronavirus, care, până nu demult, părea ceva ce se întâmplă doar departe. Doar altora. Și doar la televizor. Apoi a pus Italia la pământ. A anulat zboruri. A închis orașe. A golit rafturile magazinelor. A stârnit panică. Și s-a apropiat de noi.

N-o să-mi expun părerea despre ce trebuie să facem sau nu, nu am devenit medic și nici sociolog, între timp. Păstrez eticheta ”avocat Iași” și scriu despre drept. Râmân la asta. Dar sper ca fiecare să se gândească la zâmbetul unui copil sănătos  înainte de a alege să ignore tot ce ne învață cei care au fost la școală pentru asta.

Cine decretează starea de urgență?

Președintele României.

Unde scrie?

Constituția României

Art. 93. alin. 1: Președintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgență în întreaga țară ori în unele unități administrativ-teritoriale și solicită Parlamentului încuviințarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia.

OUG nr. 1/2009

Art. 10: Starea de asediu sau starea de urgență se instituie de Președintele României prin decret, contrasemnat de primul-ministru și publicat de îndată în Monitorul Oficial al României.

Cum află cetățeanul despre starea de urgență?

Decretul de instituire a stării de asediu sau a stării de urgență se aduce neîntârziat la cunoștința populației prin mijloacele de comunicare în masă, împreună cu măsurile urgente de aplicare, care intră imediat în vigoare.

Decretul se difuzează pe posturile de radio și de televiziune, în cel mult două ore de la semnare, și este transmis în mod repetat în primele 24 de ore de la instituirea stării de asediu sau de urgență (art. 11 OUG nr. 1/2009).

Cât durează starea de urgență?

Starea de asediu se poate institui pe o perioadă de cel mult 60 de zile, iar starea de urgență, pe o perioadă de cel mult 30 de zile (art. 5, OUG nr. 1/2009). Se poate prelungi în aceleași condiții.

Ce înseamnă starea de urgență?

Starea de urgență reprezintă ansamblul de măsuri excepționale de natură politică, economică și de ordine publică aplicabile pe întreg teritoriul țării sau în unele unități administrativ-teritoriale care se instituie în următoarele situații:

a)existența unor pericole grave actuale sau iminente privind securitatea națională ori funcționarea democrației constituționale;

b)iminența producerii ori producerea unor calamități care fac necesară prevenirea, limitarea sau înlăturarea, după caz, a urmărilor unor dezastre. (art. 3, OUG nr. 1/1999).

Adică?

Se poate:

  • limita sau interzice circulația vehiculelor sau a persoanelor în anumite zone ori între anumite ore;
  • închide frontiera de stat;
  • dispune rechiziționarea de bunuri.
  • proceda la efectuarea de razii;
  • dispune evacuarea;
  • închide temporar activitatea a unor stații de distribuire a carburanților, restaurantelor, cafenelelor, cluburilor și altor localuri publice;
  • suspenda temporar apariția sau difuzarea unor publicații ori a unor emisiuni ale posturilor de radio sau de televiziune;
  • dispune raționalizarea alimentelor și a altor produse de strictă necesitate;
  • interzice circulația rutieră, feroviară, maritimă, fluvială și aeriană pe diferite rute;
  • dispune depunerea temporară a armelor, munițiilor și materialelor explozive aflate asupra populației și să procedeze la căutarea celor nedepuse în termenul stabilit;

NU se poate:

  • limita dreptul la viață, cu excepția cazurilor când decesul este rezultatul unor acte licite de război;
  • plica tortura și pedepsele ori tratamentele inumane sau degradante;
  • restrânge accesul liber la justiție.

ATENȚIE: nu se vor lua toate aceste măsuri, ci doar cele necesare!!!

Ce se întâmplă dacă nu respect măsurile obligatorii?

Risc răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală.

Amenzile încep de la 100 lei și se opresc abia la 70.000 lei.

Și da, există si pedepse cu închisoarea. Cu executare.

 

 

 

 

Loading

× Contactati-ne!