Pensia de intretinere. Intretinerea parintilor.
Cuprins:
Pensia de intretinere. Episodul 2: întreținerea părinților de către copii sau ”legea recunoștinței între generații”.
Azi tot internetul a vuit despre această ”taxă” nemaivăzută și nemaiauzită, adica o pensie de intretinere. Cum eu mai văzusem și mai auzisem, m-am dus la sursă, să văd expunerea de motive, că poate n-am înțeles bine.
Dar înțelesesem.
Ce vreau să spun aici este că apa caldă s-a inventat deja!
Cel puțin din anul 1953, de când Codul familiei zicea că toată familia, până la a multa ramură înainte și înapoi, datorează intretinere la toată familia în nevoie, până la a multa ramură înainte și înapoi.
Desigur, într-o ordine și în anumite condiții, dar nu asta dezbatem aici.
În 2011 a venit noul Cod Civil care deloc nu s-a răzgândit și a zis tot așa.
Treaba asta derivă din simplul fapt natural al rudeniei. Drept e că se aplică și la adopție.
Cred că găsim și prin Biblie tot la fel. Dacă știe cineva vreun ”articol”, să mi-l spună!
Proiectul susține că ar veni cu niște elemente de noutate. Nu vine. Doar adaugă unele criterii confuze din capul locului. A, și mai trimite la dreptul penal, dar nu știe exact pe unde.
Acum să nu înțelegeți că aș fi împotriva perfecționării unui climat de siguranță financiară în ”celula de bază a societății” care este familia. Doar că el este reglementat deja. Neamestecat cu ”abandonul emoțional” pentru care nu prea putem pune taxă.
În loc de concluzie, mai zic o dată: informația înseamnă putere! Inclusiv atunci când vorbim despre pensia de intretinere.
Și scutește de ridicol!
Iar Codul Civil rămâne să fie o lectură foarte interesantă.
p.s.1. Acum aștept cu interes știrea despre inițiativa legislativă prin care frații, în mod senzațional, își vor datora pensie de intretinere!
p.s.2. Pentru cei care nu vor avea răbdare să citească și textele de mai jos, zic direct: obligația există deja!
p.s.3. Am la Cabinet un ”Codex” tipărit la 1863, verific mâine și vin să spun cum stăteau lucrurile și la vremea aceea.
Despre pensia de intretinere in Codul Familiei din 1953.
Art. 86. Obligația de întreținere există între soț și soție, părinți și copii, cel care înfiază și înfiat, bunici și nepoți, străbunici și strănepoți, frați și surori, precum și între celelalte persoane anume prevăzute de lege.
Are drept la întreținere numai acela care se află în nevoie, neavând putința unui câștig din muncă, din cauza incapacității de a munci.
Art. 89. Întreținerea se datorează în ordinea următoare:
a) soții își datorează întreținerea înaintea celorlalți obligați;
b) descendentul este obligat la întreținere înaintea ascendentului, iar, dacă sunt mai mulți descendenți sau mai mulți ascendenți, cel în grad mai apropiat înaintea celui mai îndepărtat;
c) cel care înfiază este obligat la întreținere înaintea părinților firești;
d) frații și surorile își datorează întreținere după părinți, însă înaintea bunicilor.
Art. 90. Dacă părintele are drept la întreținere de la mai mulți copii, el poate, în caz de urgență, să pornească acțiunea numai împotriva unuia dintre ei. Cel care a plătit întreținerea se poate întoarce împotriva celorlalți obligați pentru partea fiecăruia.
Art. 91. În cazul în care cel obligat în primul rând la întreținere nu are mijloace îndestulătoare pentru a acoperi nevoile celui ce o cere, instanța judecătorească va putea obliga pe celelalte persoane îndatorate la întreținere să o completeze, în ordinea stabilită de art. 89.
Art. 93. Obligația de întreținere se execută în natură sau prin plata unei pensii în bani.
Art. 95. Obligația de întreținere se stinge (…) prin moartea debitorului sau a celui îndreptățit la pensia de întreținere.
Despre pensia de intretinere in Codul Civil din 2011.
Art. 516. (1) Obligația de întreținere există între soț și soție, rudele în linie dreaptă, între frați și surori, precum și între celelalte persoane anume prevăzute de lege.
Art. 519. Întreținerea se datorează în ordinea următoare:
- a) soții și foștii soți își datorează întreținere înaintea celorlalți obligați;
- b) descendentul este obligat la întreținere înaintea ascendentului, iar dacă sunt mai mulți descendenți sau mai mulți ascendenți, cel în grad mai apropiat înaintea celui mai îndepărtat;
- c) frații și surorile își datorează întreținere după părinți, însă înaintea bunicilor.
Art. 521. Pluralitatea de debitori.
(1) În cazul în care mai multe dintre persoanele prevăzute la art. 516 sunt obligate să întrețină aceeași persoană, ele vor contribui la plata întreținerii, proporțional cu mijloacele pe care le au.
(2) Dacă părintele are drept la întreținere de la mai mulți copii, el poate, în caz de urgență, să pornească acțiunea numai împotriva unuia dintre ei. Cel care a plătit întreținerea se poate întoarce împotriva celorlalți obligați pentru partea fiecăruia.
Art. 522. În cazul în care cel obligat în primul rând la întreținere nu are mijloace îndestulătoare pentru a acoperi nevoile celui care o cere, instanța de tutelă le poate obliga pe celelalte persoane îndatorate la întreținere să o completeze, în ordinea stabilită la art. 519.
Art. 524. Are drept la întreținere numai cel care se află în nevoie, neputându-se întreține din munca sau din bunurile sale.
Art. 529 – Cuantumul întreţinerii
Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
Art. 530 – Modalităţile de executare
(1) Obligaţia de întreţinere se execută în natură, prin asigurarea celor necesare traiului şi, după caz, a cheltuielilor pentru educare, învăţătură şi pregătire profesională.
(2) Dacă obligaţia de întreţinere nu se execută de bunăvoie, în natură, instanţa de tutelă dispune executarea ei prin plata unei pensii de întreţinere, stabilită în bani.
Nota bene la pensia de intretinere:
informațiile de mai sus sunt mult simplificate pentru a fi accesibile unui public neinițiat. Astfel, nu au fost prezentate toate situațiile particulare ce pot apărea în legătură cu subiectul expus; pentru asta s-au scris tratate de drept.
Considerați acest articol ca fiind unul cu titlu informativ și general! Autoarea nu este responsabilă, sub nicio formă, cu privire la modul cum înțelegeți, cum interpretați și cum alegeți să folosiți informațiile de mai sus. Consultați în mod direct un avocat înainte de a lua orice decizie cu privire la speța Dvs!
scris de Geanina DRIAN, avocat.
sursă foto: pagina de Facebook Cabinet de Avocat Geanina DRIAN