Blog

Codul Civil, o carte foarte interesanta.

O adevarata enciclopedie, Biblia – cum ii mai spun eu, sau “Cartea rosie” – cum il cunosc clientii mei, Codul Civil ar trebui sa fie pe lista obligatorie de lecturi de frunzarit. Codul Civil, o carte foarte interesanta, care reflectă viata de zi cu zi, este pe nedrept atat de putin cunoscut.

Definitia oficiala si plictisitoare a Codului Civil suna cam asa: cartea care “reglementeaza raporturile patrimoniale si nepatrimoniale dintre persoane, ca subiect de drept civil” (art. 2). “Nimic n-am inteles!” ar fi o reactie justificata!

Sa incercam altfel! In cuvinte simple, Codul Civil este cartea care stie dupa care reguli se ghideaza majoritatea aspectelor vietii civile. 

De la nume si domiciliu, la casatorie, divort si copiii minori, naturali sau adoptati, pensie de intretinere si program de vizitare, la societati comerciale, contracte, prescriptie, penalizari si pana la dreptul de proprietate, rudenie, partaj, mosteniri. Practic, cam tot ce intalnim in viata de zi cu zi este reglementat aici.

Din ciclul „stiati ca?”

Si da, toate raspunsurile vin din Codul Civil!

O persoana poate fi declarata moarta prin hotarare judecatoreasca, daca este disparuta de minim 2 ani si exista indicii ca a incetat din viata (art. 49). Astfel decedatul, daca apare, e cat se poate de viu, si afla ca pentru lume nu mai exista, poate oricand cere anularea hotararii de mai sus (art. 54).

In cazul ruperii logodnei, darurile pe care logodnicii le-au primit in considerarea logodnei, trebuie restituite (art. 258).

Dupa casatorie, sotii pot sa isi pastreze numele de familie purtat pana la acel moment ori pot sa ia numele oricaruia dintre ei sau numele lor reunite. 

Mai mult, unul din soti poate sa isi pastreze numele purtat anterior casatoriei iar celalalt sa poarte numele lor reunite (art. 282). 

Incepand cu anul 2011, avem si in Romania o versiune a “contractelor prenuptiale” din filmele americane; a noastra se numeste “conventie matrimoniala” (art. 312 si urm.).

Munca sotului in gospodarie si la cresterea copilului reprezinta contributie la cheltuielile casatoriei, chiar daca sotul respectiv nu a fost angajat si nu a castigat niciodata bani (art. 326).

Sotul care sufera de o boala care face imposibila continuarea casatoriei poate cere divortul din acest motiv (art. 373 d).

Dupa o casatorie de minim 20 de ani, sotul nevinovat de desfacerea casatoriei poate cere de la sotul vinovat sa ii plateasca o despagubire numita prestatie compensatorie (art. 390).

Sotul si sotia nu sunt rude (art. 405).

Părintele nu are niciun drept asupra bunurilor copilului și nici copilul asupra bunurilor părintelui, în afară de dreptul la moștenire și la întreținere (art. 500).

Astfel, parintii pot linistiti sa isi vanda bunurile fara sa ii intrebe sau sa ii anunte pe copii!

Arborii trebuie sădiți la o distanță de cel puțin 2 metri de linia de hotar, cu excepția acelora mai mici de 2 metri, a plantațiilor și a gardurilor vii (art. 613).

Daca terenul nostru nu are acces la calea publica, vecinul este obligat sa ne permita trecerea pe terenul lui (art. 617).

Toti proprietarii din bloc sunt obligati sa contribuie la repararea acoperisului. Da, chiar si cei de la parter! (art. 649).

Sunt anulabile liberalitățile (donatiile, testamentele) făcute medicilor, farmaciștilor sau altor persoane, în perioada în care, în mod direct sau indirect, îi acordau îngrijiri de specialitate dispunătorului pentru boala care este cauză a decesului (art. 990).

Daca doriti sa va donati toata averea, legea nu va lasa decat intr-o limita, pastrand un procent pentru copiii Dvs.

Mostenirile trebuie acceptate. In termen de 1 an de la data deschiderii succesiunii. In caz de neacceptare, dreptul la mostenire se pierde. Chiar si de catre sotul sau copiii celui decedat (art. 1103).

Acceptarea mostenirii implica si acceptarea datoriilor celui decedat (art. 1114).

Nu se poate renunta la mostenire in favoarea cuiva; renuntarea se face in favoarea masei succesorale, adica a tuturor mostenitorilor (art. 1121).

Daca nu exista mostenitori, succesiunea devine vacanta si o culege statul (art. 1135).

Proprietarul unui animal sau cel care se servește de el răspunde de prejudiciul cauzat de animal (art. 1375).

Daca timp de 3 ani nu cerem in instanta restituirea unui imprumut, dreptul la actiune se prescrie (art. 2517).

Asa cum spuneam, Codul Civil, o carte foarte interesanta, se poate dovedi si utila in viata cotidiana!

Nota bene:

informațiile de mai sus sunt mult simplificate pentru a fi accesibile unui public neinițiat. Astfel, nu au fost prezentate toate situațiile particulare ce pot apărea în legătură cu subiectul expus; pentru asta s-au scris tratate de drept. 
Considerați acest articol ca fiind unul cu titlu informativ și general! Autoarea nu este responsabilă, sub nicio formă, cu privire la modul cum înțelegeți, cum interpretați și cum alegeți să folosiți informațiile de mai sus. Consultați în mod direct un avocat înainte de a lua orice decizie cu privire la speța Dvs!

articol scris de avocat Geanina DRIAN.